Bag om navnet : Naulakha
Naulakha er navnet på 1. Birkerød Gruppes hytte, som ligger på spejdergrundene bag Hestkøbgård i den sydvestlige udkant af Birkerød By.
Da 1. Birkerøds nye hytte skulle have et navn blev der udskrevet en konkurrence. Bestyrelsen var dommer og valgte hvilket af forslagene der var bedst. Det blev Mikkel Thune der kom med overbevisende argumenter, og i dag kan man ikke forestille sig, at den skulle hedde andet.
Naulakha pavillonen i Lahore fortet i Pakistan blev bygget af Shah Jahan i 1633. Det var også ham der byggede Taj Mahal i Agra. Den pragtfulde pavillon i hvid marmor blev bygget som sommerhus og kostede en gigantisk formue på 900.000 Rupee. På Urdu betyder ordet Naulakha ”værd 9 lakh” (rupee). En lakh er en enhed på 100.000 i det indiske enhedssystem. Naulakha blev derefter synonym for noget, som er meget værdifuldt.
Rudyard Kipling blev inspireret af pavillonen da han som ung boede en årrække i Lahore. Han skrev sammen med sin svoger romanen “The Naulahka – A story of West and East(1892)” om den kostbare juvel “Naulahka”, bemærk den forkerte stavemåde.
Naulakha er også navnet på det hus, som Kipling lod opføre i Brattleboro, Vermont, New England, USA til sig og sin familie i 1893. Dette er kun noget af historien om Naulakha og Kipling.
Kiplings amerikanske hjem, Naulakha
Naulakha er kendt over hele verden som det hus, hvor den første engelske forfatter, der vandt Nobelprisen i Litteratur, Rudyard Kipling, boede fra 1893 til 1896. Det var her, at han skrev nogle af sine mest kendte værker, såsom ”Junglebøgerne” , ”Havets Helte”, ”En Dags Arbejde” og ”De Syv Have”. Arkitekten Henry Rutgers tegnede Naulakha, men Kipling havde også en stor finger med i husets udseende, og byggeriet af huset og indretningen af grunden inspirerede gav ham til at eksperimentere med tømmer, beton og sten resten af hans liv. Huset er bygget i såkaldt amerikansk tækkestil, men bærer også præg af Kiplings år i Indien, og det er således et enestående monument over flere kulturer. Husets værdi for eftertiden forøges ved den fortsatte tilstedeværelse af Kiplings møbler og ejendele fra hans år i USA. På grunden er der foruden huset også en stald, en vognport, en pavillon, et frysehus og en tennisbane.
Kipling blev født i Indien i 1865. Hans forældre var engelske og boede i Bombay. Han blev sendt hjem til England som 6-årig, hvor han boede hos en plejefamilie, mens han gik i skole. Han rejste tilbage til Indien i 1882 for at arbejde som journalist og senere som redaktør ved lokale engelsksprogede aviser. Efter en rejse gennem USA i 1889 vendte han igen tilbage til England, hvor han mødte Wolcott Balestier, en amerikansk forfatter og forlægger, som han hurtigt blev meget gode venner med. Efter Wolcotts pludselige død i 1891 giftede Kipling sig med hans søster, Caroline Starr Balestier.
Rudyard Kipling (1865-1936)
Da Kipling og Caroline besøgte hendes familie i Brattleboro i Vermont under deres bryllupsrejse i 1892, blev han så betaget af egnen, at han købte over 4 hektar land af Beatty Balestier, Carolines anden bror. Efter deres bryllupsrejse vendte Kipling og Caroline tilbage til Vermont, hvor de lejede sig ind i et lille hus, Bliss Cottage, som lå i nærheden af den grund, hvor deres eget hus, Naulakha, snart skulle bygges. Tiden i Bliss Cottage blev kun kort, men meget lykkelig: Caroline fødte deres første barn, Josephine, og Kipling begyndte at skrive den første Junglebog. Allerede i august 1893 stod Naulakha færdig, og Kipling kunne flytte ind i huset med sin familie. Kipling skrev mange af sine mest elskede bøger her, og parrets andet barn, Elsie, blev født her.
Den første Junglebog
Mens Kipling boede i Vermont, elskede han egnen og vandrede ofte lange ture i bjergene. Alligevel forlod Kipling og hans familie Naulakha i 1896 og flyttede til Rottingdean, Sussex, England, men det er en anden historie.
Læs mere om Naulakha (På engelsk)
|